Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı boşanma davası nedir? Bu soru  vatandaşlarımızın anlaşmalı boşanma davası hakkında en çok merak ettiği soruların başında gelmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları eşlerin karşılıklı olarak evliliği sona erdirmek amacıyla en çok tercih ettiği boşanma türünden birisidir.  Günümüzde en yaygın boşanma davası çeşidi olarak görülmektedir.

Eşlerin anlaşmalı boşanma yoluna başvurabilmeleri için bazı özel şartlar bulunmaktadır. Türk Medeni Kanunumuza göre evlilik en az bir yıl sürmüş ise eşler bu yola başvurabilecek ve anlaşmalı boşanma yoluna eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin açtığı davayı kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılacaktır.  Bu  hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek boşanma protokolü şartlarını uygun bulması şarttır.

Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Öncelikli olarak Anlaşmalı boşanma yoluna alanında uzman Ankara Boşanma avukatı bir avukat vasıtasıyla takip edilmesi hak kaybının ve eksiklik yaşanmasının önüne geçecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davasının açılabilmesi için Türk  Medeni  Kanunda bazı  özel şartlar bulunmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Özel Şartları Nelerdir?

a. Evlilik ilişkisinin en az 1 yıl sürmüş olması

Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için eşlerin mevcut evlilik ilişkisinin en az 1 yıl sürmesi gerekir. Evlilik ilişkisinin başlangıç süresi tarafların evliliğin resmi makamlar huzurunda yapılan resmi nikahtan itibaren en az bir yıllık bir süre olarak kabul edilmektedir. Taraflar arasında yapılan imam nikahı, nişanlılık ya da birlikte yaşama gibi resmi makamlar önünde yapılmayan ancak birlikte geçirilen bu ve benzeri hallerde geçen süre 1 yıllık süreye dahil edilmeyecektir.

b. Eşlerin mahkemeye beraber başvurmuş ya da bir eşin açtığı boşanma davasını diğer eşin kabul etmiş olması gerekir.

Taraflar ortak bir dilekçe ile aile mahkemesine başvurmaları sonucu anlaşmalı boşanma gerçekleşebileceği gibi eşlerden birinin alanında uzman Ankara Boşanma Avukatı vasıtasıyla hazırlamış olduğu dava dilekçesi ile birlikte usulüne uygun olarak açmış olduğu boşanma davasındaki tüm talepleri diğer tarafın kabul etmesi ile de anlaşmalı boşanma gerçekleşecektir. Ayrıca eşlerin hali hazırda   mevcut devam eden çekişmeli boşanma davaları bulunması halinde de  tarafların anlaşmalı boşanma iradelerini açıklayan protokolü mahkemeye sunmaları ya da duruşma esnasında anlaşma şartlarını duruşma zaptına geçirmeleri ile de anlaşmalı boşanma gerçekleşecektir.

c. Tarafların hakim huzurunda boşanma iradelerini açıklamaları gerekmektedir.

Mevcut yasal düzenlemelerimize göre tarafların iradelerini hakim huzurunda özgürce açıklayabilmeleri amacıyla anlaşmalı boşanma da bu şartın da gerçekleşmesi gerekmektedir. Hakim tarafların iradelerinin herhangi bir nedenle fesada uğradığını tespit ederse boşanma talebini ret edecektir. Tarafların boşanma iradelerini hakim huzurunda bizzat açıklamaları gerekmektedir. Boşanma, kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan olduğu için Ankara boşanma avukatının tarafların yerine geçerek boşanma iradesini açıklaması mümkün değildir.

d. Hakim, boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu ile ilgili düzenlemeyi uygun bulması gerekir.

Taraflar, dava dilekçesinin eki niteliğinde bulunan anlaşmalı boşanma protokolü ile mahkemeye sunmuş oldukları anlaşma şartlarındaki maddi-manevi tazminat, nafaka, çocukların velayeti, çocuklar ile kişisel münasebet gibi hususların hakim tarafından uygun bulunması gerekmektedir. Hakim gerek görürse bu şartlarda değişikliğe gidecektir. Ancak hakimin yapmış olduğu bu değişiklikler taraflarca kabul edilmesi durumunda anlaşmalı boşanma gerçekleşecektir. Aksi durumda dava çekişmeli boşanma davasına dönecektir. Ancak uygulamada hakimler genelde tarafların anlaşma sağladıkları şartları kabul ettiklerinden bu durum ile pek karşılaşılmamaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Hangi Mahkemede Görülür?

Anlaşmalı boşanma davası aile hukuku kapsamında yer alan dava türlerinden birisi olup Aile Mahkemeleri görev alanınca incelenmektedir. Ancak Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde genel mahkeme olarak görev yapan Asliye Hukuk Mahkemeleri boşanma davalarına bakmakla görevli mahkemelerdir.

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Yetkili Mahkeme Hangisidir?

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Yetkili Mahkeme, eşlerden birisinin yerleşim yeri veya dava tarihinden önce son altı aydan beridir oturdukları yer mahkemesi yetkilidir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Avukat Ücreti Ne Kadardır?

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Avukatlık Ücreti her yıl için o yıla özel yayınlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin altında olmamak şartıyla kişiye göre ve boşanmanın özelinde değişiklik göstermektedir. Detaylı bilgi almak için hukuk ofisimiz ile irtibata geçebilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukat Tutmak Zorunda mıyım?

Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukat tutmak zorunluluğu bulunmamakla beraber her davanın olduğu gibi anlaşmalı boşanma davalarının da kendi içerisinde dikkat edilmesi gereken özel hukuki işlemleri mevcuttur. Bu sebeple avukat ile çalışılması hak kaybının yaşanmaması adına önem arz etmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davaları boşanmanın özel bir türü olup eşlerin bu dava yolunu tercih etmek istemeleri halinde dava dilekçesinin hazırlanması, anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması, boşanma davasının yürütülmesi sürecinde hak kaybı ile karşılaşmamaları adına alanında uzman Ankara Boşanma Avukatı vasıtasıyla bu hukuki süreci yürütmeleri eşlerin yararına olacaktır.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yardıma ihtiyacınız var mı?